Casa 1217 / H Arquitectes

first_imgCopyAbout this officeHARQUITECTESOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesL’EscalaSpainPublished on March 17, 2016Cite: “Casa 1217 / H Arquitectes ” 17 Mar 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassGlassMitrexSolar GreenhouseLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsFaucetsDornbrachtKitchen Fittings – EnoWoodSculptformTimber Tongue and Groove CladdingMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonHanging LampsLouis PoulsenPendant Lights – KeglenBlinds / Mosquito Nets / CurtainsBANDALUXPleated ShadesEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWoodBlumer LehmannCNC Production for Wood ProjectsMaterials / Construction SystemsCaneplex DesignPoles – Tonkin BambooFibre Cement / ConcreteTegralFibre Cement Slate Roofing – Thrutone Endurance SmoothMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs:  Adrià GoulaCollaborators:Albert FarellQuantity Surveyor:Carla Piñol MorenoAuthor Architects:David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger TudóCity:L’EscalaCountry:SpainMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Adrià GoulaText description provided by the architects. The plotLocated in l’Escala (Girona) near Montgó Cove with no special urban characteristics. A rectangular–shaped plot of 600 square meters surface with all urban services; soft topography, faces north-south oriented along the plot. There was no pre-existing condition at the site, neither vegetation nor built element. Save this picture!© Adrià GoulaConditionsThe program was simple, to develop a house for a couple; however there were some conditions that helped to start taking the first decisions: the house should have two floors to enable views to Pení Mountain and Cap de Creus. The clients also imagined porches as transition spaces in both floors as a way of linking indoor and outdoor environments; a space on the ground floor to work as an auxiliary room and few rooms with bathroom to host guests. Save this picture!PlanSave this picture!SectionSave this picture!PlanProjectDue to the unpleasant surroundings of the plot it was proposed to plant all forms of vegetation on its perimeter. The intention was to modify the perception by densifying with vegetation and to avoid creating a fence. While the ground floor is related to the outdoor space, the first floor is related to landscape views. These conditions define the first logical construction of the house: three horizontal plans completely opened on their perimeter. In order to respond to the ‘comfortable’ programme of the house half of the area of each floor will be occupied by a lightweight ‘box’. These two boxes will be placed in opposite directions on each floor to establish an optimal relation with the exterior space depending on which floor. The box on the ground floor is placed on the north side in order to take advantage of the south orientation of the gallery and contains the kitchen and an auxiliary room/storage working as a porch in summer and as a solar gain space in winter. The box on the first floor holds two small rooms: their size permits to take profit of the appropriation of the exterior gallery space by the users. This space will be used as a balcony in summer and as a study in winter. While the boxes contain the ‘comfortable’ programmed space, the non-programmed gallery spaces are thought to be used with a passive thermal system all over the year. / Save this picture!© Adrià GoulaConstructionThe structure, based on concrete pillars and slabs, is the most important investment of the project budget. It contains the thermal inertia and at the same time characterizes gallery spaces and as a consequence the rest of the house. The strategy of the boxes responds to a mechanical constructive system: they are composed by a balloon frame, OSB panels and plasterboards partitions. The air chamber inside the walls partitions allows the storage of a huge quantity of isolation, avoiding the excess of thermal inertia of the rooms that need to be warmed up quickly during winter time. At the same time it allows to place all the technical elements in a house in which the concrete structure remains completely visible with no hidden elements. Finally, wood- concrete panels have been chosen as cladding for the boxes. Save this picture!© Adrià GoulaSave this picture!SectionSave this picture!© Adrià GoulaBuilding behaviourThe galleries that face east and south guarantee a high level of solar gain. They worked without any acclimatisation during winter days and work at the same time as a thermal cushion for the ‘comfort’ spaces. At night, curtains reduce the loss of heat while a wood-burning stove provides acclimatisation. These elements prevent also the house to cool down during periods that is empty. The boxes (well isolated, air-tighted and with no thermal inertia) have an aerothermal heat pump system that brings a quick heating to these spaces when users come back after a long absence. Save this picture!© Adrià GoulaProject gallerySee allShow lessProject Abandoned for 27 Years To Be Revitalized in MontenegroUnbuilt ProjectFrom Ancient Rome to the Coachella Festival: A Brief History of Pop-Up ArchitectureArticles Share Save this picture!© Adrià Goula+ 23 Share Spain “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/783879/casa-1217-h-arquitectes Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/783879/casa-1217-h-arquitectes Clipboard ArchDaily Houses Projectscenter_img Architects: HARQUITECTES Year Completion year of this architecture project 2015 “COPY” CopyHouses•L’Escala, Spain Casa 1217 / H ArquitectesSave this projectSaveCasa 1217 / H Arquitectes Casa 1217 / H Arquitectes Photographs Year: last_img read more

Continue reading