Independent Place / MW Architects

first_imgIndependent Place / MW ArchitectsSave this projectSaveIndependent Place / MW Architects Area:  25 m² Year Completion year of this architecture project Architect In Charge:Matthew Wood, Stephanie ReidCity:Greater LondonCountry:United KingdomMore SpecsLess SpecsSave this picture!© French + TyeRecommended ProductsWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeWoodBruagBalcony BalustradesDoorsAir-LuxPivoting DoorFiber Cements / CementsApavisaTiles – Nanofusion 7.0Text description provided by the architects. The client wanted a new extension which was of a similar size to the existing conservatory, but with a bit more climatic stability, a little less glare and more privacy whilst still retaining light and the relationship to their modest Dalston garden.  The clients were keen to embrace a unique design solution.Save this picture!© French + TyeMW Architects, in close collaboration with Structure Mode, designed a lightweight roof comprised of a lattice of beams which curve in both directions, with a stressed plywood skin.  The roof is supported along the rear edge and on six square steel columns.Save this picture!After IsometricThe design utilises the existing conservatory foundations and retains the floor slab including underfloor heating and tiles – a cost effective and practical strategy. Save this picture!© French + TyeTo control solar gain and glare, the roof peels upwards to take advantage of low winter sun  and maximise the visual connection to the garden.  The roof overhang shades the glazing from the high summer sun thereby creating an effectively insulated space with a tactile exciting roof.Save this picture!After 3D renderThe roof dips down along its western edge to respect the adjoining neighbours’ view by matching the eaves level of the old conservatory.  A clerestory all round lifts the roof so it appears to float.Save this picture!© French + TyeA series of 3D models were developed using BIM, and then used to laser cut 1:10 scale models.  The physical models and connections within were analysed and assembled to inform the design and construction process.  The final model drawings were used as the full-size CNC template.Save this picture!© French + TyeCurved roof beams were cut from LVL timber panels and then bolted together on site. This careful material choice enabled the beams to be small enough to maintain head room, whilst each structural grid connection is self-reciprocating – the curving edges provide stability to the cantilevering eaves.Save this picture!© French + TyeThe result is a unique calm space. The roof is tactile and well within reach at its lowest points. It encourages visitors to touch it and look at it. The curve draws the eye outwards and upwards. It is an uplifting space that feels connected to the outside but isn’t overexposed as the previous fully glazed conservatory was. The light and temperature is now well regulated, making it a functional and enjoyable space to be in.Save this picture!© French + TyeProject gallerySee allShow lessHouse in Altea Hills / RGB arquitectosSelected ProjectsCheese Dairy De Tijd, Westbeemster / Bastiaan Jongerius ArchitectenSelected Projects Share Manufacturers: Metsa Woods, Alufold, WISA Independent Place / MW Architects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/871382/independent-place-mwarchitects Clipboard Save this picture!© French + Tye+ 37Curated by María Francisca González Share Year:  “COPY” Architects: MW Architects Area Area of this architecture project E&C Building and Design ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/871382/independent-place-mwarchitects Clipboard CopyAbout this officeMW ArchitectsOfficeFollowProductsWoodGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentExtensionGreater LondonUnited KingdomPublished on January 12, 2018Cite: “Independent Place / MW Architects” 12 Jan 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesSynthetics / AsphaltMitrexSolar RoofMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalPlumbingSanifloGreywater Pump – Sanifast®SWH190WoodLunawoodInterior ThermowoodMembranesEffisusAVCL Systems for FacadesSinksCosentinoBathroom Collection – Silestone® WashbasinsDoorsStudcoPocket Door Trims – CavKitWoodStructureCraftEngineering – Architectural & FreeformMetal PanelsRHEINZINKPanel Surface Finish – prePATINA-LineHanging LampsEureka LightingSuspended Lights – BloomMetallicsBaileyFacade Systems- I-Line Snap-On Feature ChannelMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?双向弯曲轻质屋顶,伸手就可以摸到的第五立面 / MWArchitects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Structure Mode CopyHouses, Extension•Greater London, United Kingdom United Kingdom ArchDaily “COPY” Structural Engineers: Photographs Houses Contractors: Photographs:  French + Tye Manufacturers Brands with products used in this architecture project 2016 Projectslast_img read more

Continue reading